Villa Dobra


Apartman-Horvátország-VIR sziget szállás

Kornati szigetek egésznapos hajókirándulás Nyomtatás E-mail

kalandra_fel_logo

Kornati szigetek - egésznapos hajókirándulás a Villa Dobra vendégeinek


kornati hajókirándulás zadarbólV ir sziget környékén 4 csodálatosan szép nemzeti parkot fedezhetünk fel, ebből kettő a Világörökség része: A Kornati Szigetvilág és a Plitvicei tavak. A Szigetvilág a Földközi-tenger legtagoltabb része 100-nál is több kisebb nagyobb szigettel amit egy dalmát ebéddel egybekötött egynapos hajókiránduláson fedezhetünk fel. A hajók a nemzeti park északnyugati részén haladnak, az úticél a nemzeti parkkal szomszédos Telascica Természetvédelmi Terület. Itt egy sós vizű tengerszemnél pihenhetünk, napozhatunk, búvárkodhatunk. Érdekessége, hogy a tó nincs közvetlen összeköttetésben a tengerrel, mégis sósabb a vize mint a tengeré és pár fokkal melegebb is. A magas sótartalom miatt szinte lebegni lehet a vízfelszínen. 
 
 Vendégeink személyes beszámolói és saját tapasztalataink alapján kiválasztottuk azt a hajót, amelyik a legszínvonalasabb kirándulást szervezi a Szigetvilágba és a Telascica Természetvédelmi Területre.

Az egésznapos túra ára megfizethető, ráadásul csoportos kedvezményünk is van. A részvételi díjban minden benne van, a belépődíj a nemzeti parkba és teljes ellátás reggelivel és ebéddel. Gyermekeknek a díj féláron van, kisgyermekeknek ingyenes, de az ellátás természetesen nekik is jár.

kornati szigetvilágAz ellátás bőséges, reggelire szendvics, ebédre pulyka, csirkesült vagy haltál választható friss salátával, amihez helyi pálinkát és bort szolgálnak fel.

A személyzet kifejezetten segítőkész és barátságos. A gyerekeket beengedig a kapitány vezetőfülkéjébe, és vezethetik a kirándulóhajót. :)

Néhány hasznos tanács a kirándulás előtt:

Nálunk az apartmanházban többen is részt vettek a túrán, és jelenleg is folyamatos az érdeklődés. Érdemes tudni, hogy a jegyet csoportos kedvezménnyel is meg lehet vásárolni az egyéni jegynél természetesen kedvezőbb áron. Apartmanházunkban erre lehetőség van, hiszen egyidőben több apartmanban is tartózkodnak, így a kirándulást meg tudjuk szervezni csoport részére is.

hajókirándulás a kornati nemzeti parkba

 A hajó reggel fél kilenckor indul Zadar óvárosi kikötőjéből, a forgalom miatt érdemes 7 óra körül elindulni Vir szigetről. A hajón a jobb kilátást biztosító ülőhelyek gyorsan betelnek (főszezonban mindig tele van a hajó), ezért érdemes korán érkezni. A hajóút hossza 3 óra oda - és 3 óra vissza. A sós vizű tónál köt ki a hajó, itt lehet fürdeni, napozni. Indulás előtt egy Kornatiról szóló kis útikalauzt és Zadar térképet is adunk, hogy könnyen odataláljanak az indulási ponthoz. Ingyenes parkolás Zadarban: az óvárosi kikötő közelében, 10 perc sétára díjmentes zónában lehet parkolni a túra ideje alatt, egész nap. Zadar óvároshoz közeli fizetős (2 kuna/óra) parkoló megközelítése: (útbaigazítás fényképekkel itt)

 

További részletekkel kapcsolatban érdeklődjenek nálunk, a helyszínen.

Szigetvilág magyar nyelvű útikalauz letöltése PDF-ben - KLIKK IDE!  

Szigetvilág Zadar környékén (Kornati Nemzeti Park és Telascica Természetvédelmi Terület)

kornati nemzeti park

A szigetvilág felfedezése

Területe kb. 220 négyzetkilométer és közel 140 sziget alkotja.  A két legnagyobb sziget Kornat és Zut, ez a kettő együtt a szigetek összterületének kétharmad részét adja. A szigetek pontos számát illetően a geológusok között sincs teljes egyetértés, mert egyik másik sziget olyan pici, hogy inkább csak zátony... A terület az illírek kezében volt évszázadokkal korábban. Fejlett kultúra, élénk tengeri kereskedelem és hajózás jellemezte őket. A szigetvilág viszonylagos kopárságára is részben ez a magyarázat: a hajóépítéshez a szigetvilágban élő fákat használták, ami így pár évszázad alatt szinte teljesen eltűnt. Érdekes kontraszt a Telascica Természetvédelmi Terület gazdag növényvilága, zöld domboldalai és a tengerszemet körülvevő mediterrán erdők. A kopár szigetek szinte mindegyike lakatlan, csupán néhány halásztelepülés lelhető fel, melyek ma már főként a vendéglátásra rendezkedtek be.

 

légifotó kornati nemzeti park

A szigetek nyílt tenger felőli partvonalán közel 100 méter magas, szinte függőleges sziklafalakat alakítottak ki a természeti erők. A sziklaszirtek közelében a tenger mélysége is hasonló ezért gyönyörű sötétkék színe van a tengernek. A tengerszemnél gyakran feltűnnek szamarak is. Nevezetessége még a szigetnek, hogy Gojko Mitic főszereplésével itt forgatták a Karl May regényeiből készült kalandfilmeket (például Winnetou, Ezüst-tó kincse)

A szigetek partjainál vörös korallokat, gyöngykagylókat, csigákat, és a legváltozatosabb színekben pompázó halakat fedezhetjük fel, melyeket akár egyszerű búvárszemüveggel is csodálhatunk. 

kornati nemzeti parkKiváló célpont kirándulásra, sportolásra és vitorlázásra. A természeti látnivalók mellett a terület gazdag régészeti emlékekben is, így illír várak, római villák maradványai és kora keresztény templomromok is felkereshetők.

 

 

 

Apartman - Árakhoz kattintson IDE!

Főoldalra való visszatéréshez IDE!

Címkék: Kornati egésznapos hajókirándulás, Horvátország, Vir sziget és környéke

Kornati szigetvilág - Útikalauz és részletes program [letöltés PDF-ben ITT] 

 

kornati hajókirándulás zadarbólReggel 8 óra 30 perckor indulunk Zadar óvárosi kikötőjéből. Az óvárosi félsziget mentén kihajózunk, majd célba vesszük a szemközti Ugljan és Pasman szigeteket. A két sziget között egy szűk átjárót alakítottak ki ahol vitorlás hajók és a nagy kiránduló hajók is biztonságosan áthaladhatnak.

A Kornati szigetvilágot 1980-ban nyilvánították nemzeti parkká. Nemcsak a természeti értékek, hanem gazdag élővilágának megőrzése érdekében. A tagolt, sziklás partszkaszok kitűnő élőhelyül szolgálnak ritka növény- és állatfajoknak.

kornati nemzeti park látkép

Ahogyan elhagyjuk az Ugljan-Pasman átjárót, szemben feltűnik a Dugi-Otok, ami magyarra lefordítva Hosszú szigetet jelent. A név találó, az északnyugat-délkelet irányban húzódó sziget hossza mintegy 50 kilométer. Ugljan és Dugi otok szigetek között viszonylag nyílt vizeken hajózunk, távol a lakott területektől, kikötőktől. A kora délelőtti órákban, szélcsendes időben ezen a szakaszon jó eséllyel találkozhatunk delfinekkel, érdemes tehát fürkészni a vízfelszínt.

Tanácsok a Kornati hajókiránduláshoz:


 -  érdemes reggel 7-kor elindulni Vir szigetről, mert Zadarban a reggeli forgalom miatt lassabban lehet közlekedni
    így már 8 óra körül odaérünk a hajóhoz, és az emeleti ülőhelyeket tudjuk elfoglalni ahonnan szebb a kilátás és árnyék is     van
 - ne felejtsünk el aprópénzt vinni, mert a parkolóautomaták csak ezeket fogadják el
 - érdemes vinni vékony pulóvert, mert a reggeli órákban a nyílt tengeren hűvösebb van mint a strandon
 - a tengerszemnél köves a part, érdemes fürdőcipőt is vinni, illetve törölközőt
 - ha a kirándulás alatt bármilyen kérdésünk van, nyugodtan forduljunk a személyzethez, segítőkészek
 - a Kornati hajókirándulás délután 5 körül ér véget. Ha van kedvünk, tegyünk egy sétát Zadar óvárosában, nézzük meg a                naplementét mielőtt hazaindulunk Vir szigetre

Parkolás Zadarban:

Fizetős, de főszezonban jól jön a belvárosi City Galleria nevű üzletház mélygarázsa, ahol egész nap árnyékban áll az autó. Cím: 23 000 Zadar, Murvička 1. szám (behajtás a mélygarázsba a Polačišće utca felől)

A zadari City Galleria parkoló QR navi kódja: 

parkolás Zadarban óvároshoz közel

 

 

 

 

 

Ingyenes parkolás Zadarban: az óvárosi kikötő közelében, 10 perc sétára a hídtól díjmentes zónában lehet parkolni a Kornati kirándulás ideje alatt. Zadari ingyenes parkoló megközelítése egyszerűen, az alábbi QR-navi kód segítségével:
  

ingyenes parkolás Zadarban

Jó utat kívánunk :)

 

 
villadobra.hu PageRank