Villa Dobra


VIR Sziget szállás 2006 óta

Kite-osoknak Nyomtatás E-mail

 

 

A Nin-i Kitesurf spot

 

 

 
 
A spot egy hosszú, homokos partszakaszból áll, ami kb 7-8 km! hosszú és egészen a Nin-i lagúnarendszertől a Privlaka-Vir szigeti csücsökig tart.
 
 
 
SANY0071A szakasz teljes egészében kájtozható, nincsenek korlátozások, de az évek során kialakult szokásnak megfelelően a Nin-i 1-es belső lagúna strandját elkerüljük, az a fürdőzőké,strandolóké.

p1010552

 

 

 

A spoton van 2 kijelölt kite/surf oktatóhely is, ill. egy oktatóközpont, ahol a kezdők kérhetnek oktatást. A legtöbben általában a Nin-Sabunike vonalon kiteoznak, -ez egyébként a szállodákkal jobban kiépített rész-, de tavaly már láttam kitéseket a vir-sziget privlaka csatornában is, ill. Privlaka-Pag szakaszon is, -bár ez már inkább haladóknak ajánlott a kb 15km-es nyilt tengeri szakasz miatt-. A spot legfőbb sajátossága, hogy 2 belső lagúnával is rendelkezik, ahol tükör vizen lehet kitézni a derékig érő vizben, ill. a kezdőket is ide szokták vinni először.

 

dsc00104

dsc00457

A külső -tenger felőli oldal sima tengeri felület nagyobb hullámokkal, háttérben a Velebit csúcsaival. A homokpad kb 300m-re a tenger felé benyúlik, így a parttól egészen messze el lehet menni, a víz csak max.másfél méter. Néhány helyen köves a tengerfenék, de ezek a részek messziről is jól láthatóak.

A uralkodó szélirány az É, É-Ny-i, (bora), vagy D, D-K (jugo). A lagúnarendszer miatt mindkét szélben lehet kájtozni, de az optimális inkább az É, É-Ny-i. Déliben a Horvátok inkább Zadarba mennek , tavaly engem is elcsábítottak oda, de az inkább tapasztalt ridereknek ajánlott, mert nyílt tengeri spot, nagy hullámokkal, mély vízzel. (Aki ki akarja próbálni: Zadarban a régi, Kolovare-i strand ez, az óváros délkeleti végénél)p1010550

dsc00092

 

 

A legjobb hónapok: márciustól június közepéig, szeptembertől decemberig. Főszezonban is lehet menni, de ilyenkor vannak olyan időszakok, amikor akár 2-3 napig semmi nincs. Főszezonban délutánra a Velebitről lejön általában valami termikus szél, de ez lehet 6-15 csomóig bármi.

 

 

dsc00440

 

Mostmár egyre több nagy (15-20nm) zártcellás rongy van Nin-ben is, ezekben a kis délutáni szelekben egész jól tudnak menni.  A spot mostanában elég szélbiztos, de mint máshol sem - itt sem garantált a szél. Én elég sokat vagyok itt egy évben, olyan hét még nem volt, hogy min. 4-5 napot ne lehetett volna menni. Nyilván nem Egyiptom, vagy Hawaii, de nem is az a nagyságrend.

dsc00107

 

Az erős frontszelek (bora,jugo) általában nem egy napra jönnek. Az előrejelzések általában 3-4 napra előre már viszonylag nagy:) biztonsággal meg tudják jósolni a szelet, így ez a spot alkalmas arra is, hogy ha látszik a front, be lehet ülni a kocsiba, lejönni 6 óra alatt és kájtozni pár napot.

Az apartmanház távolsága az 1-es lagúnától 5, a 2-estől kb 8 km.

 

 

 

kapcsolódó linkek:

 

a spot horvát honlapja:http://surfmania.hr/

a zadari scene honlapja:http://www.spinakerzadar.com/

kitesurfatlas link:http://www.kitesurfatlas.com/surf/croatia/sabunike-nin

magyar linkek:

http://kiteforce.hu/hu/index

http://allwinddrive.blogspot.com/

 

Kitech

http://www.kitechkites.hu

 

 

 

 

Villa Dobra, 2011

 

 

 

 
villadobra.hu PageRank